Tel. (025) 6431252
Skład osobowy:
Dr hab. Agata Grużewska prof. nzw. |
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
25 6431247 |
Dr Agnieszka Ginter adiunkt |
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
25 6431316 |
Dr Tomasz Kacprzak adiunkt |
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
25 6431335 |
Olimpia Tararuj st. technik |
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
25 6431252 |
Dydaktyka:
Przedmioty realizowane w jednostce:
- Organizacja i ekonomika rolnictwa
- Ekonomia
- Rachunkowość
- Proseminarium dyplomowe i inżynierskie
- Podstawy zarządzania
- Seminarium dyplomowe
- Ekonomika miast i regionów
- Metody badań rolniczych
- Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich
- Przedsiębiorczość
- Projekt inżynierski
- Polityka regionalna
- Samorząd terytorialny
- Księgowość i rachunkowość
- Zarządzanie firmą sektora produkcji żywności
Kierunki badawcze:
- Sukcesja gospodarstw rolnych
- Możliwości rozwoju mikroprzedsiębiorstw na obszarach wiejskich
- Wpływ inwestycji infrastrukturalnych na rozwój przedsiębiorczości
- Przedsiębiorczość jako elementu rozwoju obszarów wiejskich
- Źródła finansowania przedsiębiorstw
- Upowszechnianie postępu w gospodarstwach rolniczych
- Wpływ funduszy unijnych na zmiany w polskim rolnictwie
- Wdrażanie projektów ekologicznych z wykorzystaniem wsparcia unijnego jako elementu zrównoważonego rozwoju
- Rola samorządu terytorialnego w rozwoju lokalnym
- Wpływ inwestycji infrastrukturalnych na rozwój zrównoważony miasta i gminy
- Możliwości intensyfikacji produkcji drobiarskiej. Badania realizowane są w Zakładzie Wylęgu Drobiu w Kisielanach. Przedmiotem badań jest identyfikacja czynników środowiskowych warunkujących wyniki lęgów piskląt kurcząt brojlerów z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego prowadzonych lęgów.
- Produkcyjność indywidualnych gospodarstw rolniczych w aspekcie samowystarczalności żywnościowej wybranych regionów Polski.
- Opłacalność produkcji w indywidualnych gospodarstwach rolniczych
Współpraca z ośrodkami krajowymi i zagranicznymi
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB Warszawa – Zróżnicowanie regionalne w rozwoju rolnictwa oraz jego wpływ na problemy ekonomiczne i społeczne obszarów wiejskich
- Delaware Valley College w Stanie Pensylwania w USA
- Agriculture and Livestock Industries Corporation w Japnii
- Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Badania statutowe KNOP – Atrakcyjność, inwestycyjność regionów a konkurencyjność przedsiębiorstw i rozwój przedsiębiorczośći
- Centrum Analiz Lokalnych i Regionalnych w Warszawie
- Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego – oddział Siedlce
- Białowieski Park Narodowy Białowieża
- Drosed S.A. Siedleckie Zakłady Drobiarskie Zakład Wylęgu Drobiu